Recenzie Prințul Nemilos de Holly Black

27/07/2018

printul-nemilosTitlu: Prințul Nemilos

Autor: Holly Black

Traducător: Bogdan Voiculescu

Număr de pagini: 421

Editura: StoriaBooks

 

Iată că s-a făcut și vineri, a venit și weekend și, conform programului, și cea de-a doua recenzie a săptămânii. În atenția voastră în această zi, Prințul Nemilos de Holly Black.  Cartea apărută la editura StoriaBooks anul acesta în colecția Young Adult.  Ca să fiu sinceră am fost destul de reticentă în ceea ce privește această carte dat fiind subiectul abordat. Abia terminasem Născută din fum și os și mi se părea oarecum aiurea să citesc tot o carte fantasy, ba chiar o carte a cărei acțiune este plasată în întregime într-o lume imaginară. Până la urmă am citit-o și vreau să vă spun că în două zile deja o terminasem. Mi-a plăcut destul de mult chiar dacă de vreo două ori am vrut să o arunc în primul perete care îmi ieșea în cale din cauza unor întâmplări pe care nu le prevăzusem.

Prințul Nemilos de Holly Black

Prințul Nemilos de Holly Black este orice nu te-ai aștepta. Acțiunea romanului într-un mod atât de brusc încât ai impresia că ai căzut în groapa din Alice în Țara Minunilor. Și tot cazi și cazi până când ajungi să nimerești alături de Jude, Taryn și Vivi. Cum au ajuns cele trei în tărâmul de sub deal aflăm chiar de la începutul romanului. Părinții lor au fost uciși iar cele trei fete răpite și aduse în acest loc magic. Loc, din care una dintre ele provine. Cea mai mare dintre ele, Viviana.

Nimic nu este mai detestabil pe tărâmul zânelor decât să fii muritor. De a fi ceva trecător. Și, ca atare, cele două fete muritoare sunt nevoite să sufere batjocora celorlalți în fiecare zi. Sunt nevoite să se teamă de mâncarea sau băutura zânelor ce are efectul drogurilor asupra lor. Și le este interzis să danseze. Dacă vor începe să danseze nu se vor putea opri până nu cad jos. Și cu toate acestea, cu toată batjocora pe care o îndură fetele, ele tot vor să fie ca ei.

Firește că vreau să fiu ca ei. Sunt frumoși ca niște săbii făurite într-un foc divin. Vor trăi veșnic.

Și totuși cum este posibil pentru o muritoare să facă parte într-adevăr din tărâmul zânelor? Ei bine. Există două posibilități. Prima dintre ele ar fi ca un locuitor al tărâmului să se căsătorească cu ele. Ceea ce își dorește Taryn pentru ea. Cea de-a doua variantă, este să își câștige locul. Să fie remarcat în cadrul turnirului de vară și să devină cavaler în garda regală. O cale mult mai grea. Și cea aleasă de Jude.

Prințul Cardan sau Prințul Nemilos?

Pe el îl urăsc cel mai mult. Îl urăsc atât de mult, încât uneori, când mă uit la el, abia mai pot să respir.

Prințul Cardan pare  a fi candidatul perfect în a da titlul romanului Prințul Nemilos. De o frumusețe ucigătoare, tânărul este o adevărată viperă al cărui culcuș este căptușit cu aur și putere. Cel mai mic dintre fii regelui și cel cu cele mai puține șanse să moștenească tronul, Cardan își petrece majoritatea timpul mort de beat sau drogat. Iar, în timpul în care este treaz, se asigură că viața lui Jude este un calvar.

Fiind de aceeași vârstă, cei doi sunt nevoiți să frecventeze aceleași cursuri în timpul școlii. Un lucru interesant legat de tărâmul zânelor este fusul orar. Deoarece, locuitorii tărâmului sunt trezi întreaga noapte și dorm întreaga zi. Iar, în timpul nopților petrecute la școală, Jude este ținta găștii prințului răsfățat.

De ce totuși doar Jude este cea care o încasează în majoritatea timpului și nu și sora ei Taryn? Pentru că, Taryn a ales să se supună. Să se supună și să jure că nu își va ajuta sora indiferent de pericolul în care se va afla. Spre exemplu, atunci când unul dintre prietenii lui Cardan se gândește să o omoare în turn.  Și tot Taryn este cea al cărei vis pare să fie gata să se îndeplinească. Deoarece în ziua încoronării noului rege al tărâmului, Taryn va dezvălui numele celui care a cerut-o în căsătorie.

Despre carte și punctul central al acțiunii

Prințul Nemilos de Holly Black este o carte în care răsturnările de situație sunt constante. Imediat ce cititorul s-a obișnuit cu mersul lucrurilor acestea se schimbă la 180 de grade ( într-un astfel de moment mi-a venit să arunc cartea). Încă de la începutul cărții este urmărită evoluția lui Jude, aceasta captând întreaga atenție a cititorului. O vom urmări pe micuța Jude transformându-se din fetița răpită care plângea în patul surorii sale mai mari într-o tânără războinică.

Plecând de la dorința de a deveni cavaler, Jude va ajunge în slujba unuia dintre prinți. Dar nu în garda sa de la lumina zilei. Ci în garda ce se ascunde în întuneric. În Casa Umbrelor, loc dedicat spionilor aspirantului la tron. Cu timpul, fetița inocentă va deveni o adevărate țesătoare de comploturi. Devenind un dușman demn de luat în calcul de Prințul Nemilos. Un dușman care a ajuns în punctul de a nu mai avea nimic de pierdut.

Relația lui Jude cu surorile sale se schimbă pe parcursul romanului. Dacă la început aceasta și Taryn erau de nedespărțit și își spuneau totul, cu cât secrete se adună din ce în ce mai mult, relația dintre cele două se destramă. Culminând cu un duel. Un duel pentru onoarea lui Jude. Nimic nu este mai dureros decât trădarea familiei până la urmă.

Trăgând linie și însumând, Prințul Nemilos merită să fie numită o carte extraordinară a genului fantasy. Până acum pot spune că, din toate cele patru cărți pe care le-am citit de la editura StoriaBooks, niciuna nu m-a dezamăgit. Recomand Prințul Nemilos și să nu uitați să vă uitați pe coperțile 2 și 3. Ador acest detaliu la cărțile de la Storia.

 

 

2 Comments

  • wearewomenofletters 03/08/2018 at 8:45 pm

    Mi-a plăcut foarte mult recenzia ta. Mi-aș dori să citesc și eu cartea, pare ceva interesant. Și coperta arată super bine ❤

    • Poteca Luiza 03/08/2018 at 8:55 pm

      Mă bucur că ți-a plăcut. Coperta m-a cucerit și pe mine?

Leave a Reply