Titlu: Născută din fum și os
Autor: Laini Taylor
Traducător: Cristina Jinga
Număr de pagini: 395
Editura: Epica
Bună tuturor! După ce săptămâna trecută ne-am bucurat de ficțiuni istorice, de povești despre femei remarcabile în secolele trecute, săptămâna aceasta avem cel puțin două recenzii de cărți fantasy. Prima dintre ele este Născută din fum și os de Laini Taylor, carte apărută în 2016 la editura Epica. Cartea face parte dintr-o serie care s-a completat luna aceasta, toate volumele fiind traduse în limba română. Și, sper eu, că până la finalul anului întreaga serie va fi recenzată aici pe blog. Până atunci însă ne mulțumim doar cu recenzia primului volum.
Născută din fum și os de Laini Taylor
Născută din fum și os propune o lume alternativă celei în care trăim și noi. O lume în care, pe lângă oameni, există și creaturi fantastice. Dar nu ca acelea din basmele pentru copii. Nu există zâne sau spiriduși cu urechi ascuțite. Doar himere și serafini. Himerele, creaturi al căror corp este o combinație ciudată din punct de vedere anatomic. Picioare și coarne de gazelă, trunchi și cap de femeie, păr asemenea pufului și aripi imense de liliac. Serafinii, ființe asemănătoare oamenilor dar de o frumusețe de-a dreptul copleșitoare și cu aripi de foc ce le permit să se înalțe în văzduh.
Iar, între cele două lumi, neștiind ce este cu adevărat și cărei lumi aparține, trecând cu ușurință de la compania himerelor la cea a oamenilor, se află o tânără cu părul albastru. Un albastru ultramarin de parcă abia a fost scos din tubul de vopsea. Numele ei este Karou. O domnișoară este cât se poate de fascinantă. Înaltă, cu pielea catifelată, ochii de culoarea nopții și un surâs enigmatic. Ea însăși fiind o enigmă pentru toți cei care au ocazia să o cunoască.
Este o enigmă pentru prietena ei cea mai bună, pentru fostul iubit și chiar pentru ea însuși. Iar, toată această stare de confuzie și-o revarsă în arta sa. Ajunsă la caietul de desene numărul 92, viața lui Karou se află pictată în toate caietele precedente. Viața sa din lumea oamenilor, cu restaurantele sale, cu muzicienii ambulanți și cu prietenii care nu se mai recunosc a doua zi. Viața sa din prăvălia lui Brimstone se află și ea în caietele sale. Schițe ale Issei, Twiga și Yasri împânzesc filele caietelor de desen.
Prăvălia lui Brimstone
Brimstone este unul dintre personajele esențiale ale cărții. Prima amintire pe care Karou o are este cu ea, ascunsă în spatele tejghelei lui Brimstone în timp ce se joacă cu smocul de păr din vârful cozii lui. Poreclit de către Karou, neguțătorul de dinți, Brimstone are ca unică ocupație dinții. Nu, nu este un medic stomatolog. Dinții pe care acesta îi colecționează îi sunt aduși de personaje care mai de care mai ciudate din lumea oamenilor. De la dinți de elefant până la dinți de oameni, Brimstone acceptă aproape orice. Singura excepție fiind dinții de copil.
Uneori, oamenii vin în dugheana sa pentru a-i aduce dinții și pentru a primi în schimbul lor dorințe. Dorințe de diferite puteri. Cu cât dinții aduși sunt mai valoroși cu atât și dorințele au mai multă putere. Prima monedă a dorințelor valorează cât un bănuț iar, numele lor este firțigei. Iar dorințele pe care le poți obține cu ei sunt de genul fata aceea să aibă mereu sprâncene oribile. O răzbunare destul de bună atunci când vorbim de răutățile din mediul liceal.
Nu toată lumea poate intra în dugheana lui Brimstone. Pentru a intra este nevoie să porți, încolăcit pe gât, unu.l din șerpii Issei. Iar, dacă vei încerca să îl înșeli pe neguțătorul de dinți, șarpele te va asfixia. Pentru cei care nu vin în dugheană există comisioanele. Comisioane de care este responsabilă Karou. În urma unui comision de genul s-a ales fata cu cicatricile de glonț de pe abdomen.
Apariția serafinilor
Pentru a ajunge în prăvălia lui Brimstone este nevoie doar să intri pe o anumită ușă. Partea interesantă este că, atunci când ieși pe acea ușă, poți ieși oriunde în lume. La fel cum poți ajunge în prăvălie indiferent unde ești în lume. Dar, de ceva vreme, pe ușile prăvăliei negustorului apare un semn prevestitor. Urme negre de mâini, imprimate cu foc. Urme făurite de creaturi ce s-au strecurat în lumea oamenilor printr-o despicătură a cerului.
Un război al cărui început nu se mai cunoaște. Un război veșnic între serafini și himere o prinde pe tânără cu părul albastru la jumătate. Născută din fum și os este o poveste despre descoperirea adevăratei identități. O poveste ce îmbină cunoașterea propriul sine cu descoperirea adevărului despre cei pe care îi consideri familie ori prieteni. Un roman despre trădare, despre minciuni spuse pentru a proteja pe cineva drag dar care, în final, pot aduce sfârșitul.
Odinioară fusese plină de candoare, o fetiță care se juca fără nicio grijă cu niște pene pe podeaua bârlogului unui diavol. Acum, nu mai era deloc inocentă.
Născută din fum și os este un must have pentru iubitorii de fantasy. Mai ales că acum colecția este completă și o găsiți la Epica în colecția EpicWave.
One Comment
Recenzie Vremuri de sânge și străluciri de stele de Laini Taylor - Luiza Potecă