Recenzie Făpturi uluitoare de Tracy Chevalier

20/07/2018

Titlu: Făpturi uluitoarefapturi uluitoare

Autor: Tracy Chevalier

Traducator: Nadine Vlădescu

Numar de pagini: 319

Editura: Polirom

După cum vă spuneam încă din tag-ul făcut marți recenzia de vinerea aceasta gravitează în jurul autoarei Tracy Chevalier. Autoare de care m-am îndrăgostit odată cu cartea Fata cu cercel de perlă. Continuarea poveștii de dragoste dintre mine și cărțile autoarei s-a continuat prin intermediul romanului Făpturi uluitoare. Și, bineînțeles, toate astea nu s-au fi putut întâmpla fără Anastasia care m-a bătut în mod constat la cap să citesc aceste cărți.

De-a lungul anilor am întâlnit o mulțime de cărți. Unele te atrag imediat în universul lor, te izbesc încă din primele pagini cu tot ceea ce au ca să se asigure că nu le vei lăsa din mână până nu întorci ultima pagină. Altele ba te atrag, ba te resping. Sunt cărți care te momesc cu acțiune ca mai apoi să ne înece în descrieri. Iar, unele te învăluie. Există un gen de cărți care fac în așa fel încât să te atragă înăuntrul lor pas cu pas, filă cu filă. Asemenea unui copil ce aleargă după un fluture din ce în ce mai adânc în pădure. Așa ce întâmplă și cu cititorul, este atras din ce în ce mai mult în interiorul poveștii până când, fără să realizeze, cartea se termină.

Făpturi uluitoare de Tracy Chevalier

Făpturi uluitoare de Tracy Chevalier aduce în atenția publicului pe tânăra Mary Anning. Numele lui Mary Anning a apărut pentru prima oară într-un context științific în 1825, în Franța, atunci când Georges Cuvier l-a introdus în legenda ce însoțea ilustrația unui specimen de plesiozaur. În Marea Britanie, ea a fost menționată prima dată într-un articol despre  cropoliți scris de Wiliam Buckland în 1829. La vremea aceea ea și Buckland descoperiseră că pietrele bezoar sunt materii fecale ale ihtiozaurilor și plesiozaurilor.

Cu alte cuvinte Mary Anning este o pioneră în descoperirea fosilelor fiind prima femeia menționată în cărțile științifice dedicate acestui domeniu. Iar, la fel ca în cazul operei Fata cu cercel de perlă, Tracy Chevalier alege un nume faimos ce riscă să se piardă în istorie și țese o poveste în jurul acestuia pentru a-i reda strălucirea. Dacă în recenzia trecută spuneam că autoarea a creat artă din artă de data aceasta arta  a fost creată în jurul științei. Cât de ironic! Mai ales că cele domenii tind să se provoace la duel de fiecare dată când se întâlnesc.

Autoarea are grijă să îi acorde ceva special lui Mary încă din primele rânduri. Făcând-o astfel o ființă aparte de restul locuitorilor din Lyme. Ca urmare, până să ajungă celebră datorită fosilelor sale, Mary rămâne cunoscută ca fata pe care fulgerul a lovit-o și nu a omorât-o. Copilul Mary Anning este un copil curios, un copil jucăuș și, evident, pasionat de fosile. Fosile de dimensiuni mici pe care le găsește pe plajele din jurul orașului. Căutarea de fosile pare să fie o pasiune pentru toți oamenii care petrec ceva timp în acest micuț orășel. Iar, pentru cei care nu au avut bafta de a descoperi ceva există întotdeauna câteva magazine mici unde fosilele se vând sub denumirea de curioșenii. Evident, și protagonista noastră are un stand cu ele.

  Domnișoara Elizabeth Philpot

Făpturi uluitoare se compune din două perspective. Prima este cea a lui Mary Anning iar cea de-a doua a lui Elizabeth Philpot. Domnișoara Elizabeth Philpot este o fată bătrână al cărui oraș natal a fost și va rămâne Londra. Însă, după moartea părinților săi, după atingerea vârstei de 25 de ani (vârsta înaintată pentru măritiș în secolul XIX) și după căsătoria fratelui său, aceasta împreună cu celelalte două surori ale sale nemăritate, pleacă să se stabilească în Lyme.

Nu se poate spune că orașul le primește cu brațele deschise dar nici nu le respinge în totalitate. Sub porecla de domnișoarele londoneze, surorile Phipot își duc traiul liniștit în micuțul Lyme.  Fiecare dintre ele profitând de liniștea orașului pentru a se dedica pasiunilor proprii. Cea mai mare dintre ele, Louise, își petrece timpul în grădină alături de plantele sale. Sora cea mică, Margaret, se bucură de privilegiul de a fi cea mai frumoasă tânără din oraș și se distrează pe cinste la Sala Publică. Iar, domnișoara Elizabeth se lasă vrăjită de trecutul din spatele fosilelor.

De aici a mai fost nevoie doar de o întâlnire între Elizabeth și Mary. O întâlnire care a dus la o frumoasă prietenie între cele două și la  împărtășirea cunoștințelor legate de fosile. Astfel, cele două au ajuns să petreacă ore bune împreună pe plajă, fiecare într-un colț, fiecare vânând în felul său.

 O femeie vânătoare de fosile într-o lume a bărbaților

Știm cu toții ca secolul XIX a fost un secol dificil pentru femei. Mai ales atunci când vorbim de bătrâna Anglia, o țară în care puterea era în totalitate în mâna bărbaților. Iar, pentru Mary, faptul că femeile erau considerate ființe dispensabile a fost o adevărată lovitură.

 Datorită celebrității pe care a căpătat-o în urma descoperirii scheletelor de dinozaur, Mary a devenit ghidul preferat al tuturor vizitatorilor orașului. Nu puțini au fost domnii care au încercat să o folosească pentru a le aduna specimene pentru colecțiile lor private. Printre aceștia numărându-se și un anumit domn care, în dragostea sa  pentru fosile, a uitat de convențiile societății. Dorind să învețe cât de mult se putea de la Mary și petrecând atât de mult timp cu ea, a reușit să pună o pată neagră pe reputația fetei.

Dacă mulțumită tovărășiei cu domnul de mai sus a scăpat cât de cât cu o reputație acceptabilă, nu se poate spune același lucru despre bărbatul care i-a furat inima. Și, desigur, și un schelet de dinozaur și faima care venea odată cu descoperirea acestuia. Dar ce nu face o tânără pentru bărbatul de care este îndrăgostită? Ajunge chiar la sapă de lemn, cade la pat bolnavă și încetează să mai vâneze fosile.Iar, ca suma să fie una rotundă, contribuția ei în domeniul arheologiei nu este recunoscută. Deoarece este femeie, toți bărbații din mediul academic uită să o menționeze în articolele lor. 

   Recenzia acestei cărți mă pune în articol de a ajunge să concurez cu articolele Anastasiei în materie de număr de cuvinte. Deci, vă las aici cu încurajarea să citiți Făpturi uluitoare îmi lăsați în comentarii ce cărți inedite ați citit în ultima vreme.

 

One Comment

Leave a Reply