Seria Dispozitive Infernale de Cassandra Clare

26/06/2018

Dispozitive infernaleM-am tot gândit cum să fac cu recenzia seriei Dispozitive Infernale de Cassandra Clare.  Inițial am vrut să fac câte o recenzie pentru fiecare volum dar, nu am reușit. Am citit seria pe parcursul weekend-ului trecut, în format pdf și cumva îmi e destul de greu să delimitez acțiunea în mod exact pe volume. Cel mai probabil o să revin peste câteva luni și cu recenzii pe volume pentru această serie pe care o ador. Până atunci însă poate mă lămurește și pe mine cineva de ce nu o mai găsesc în format fizic în nicio librărie.

Dispozitive infernale este genul de serie pe care puteam să jur, în urmă cu un an, că nu o să pun mâna. De ce? Deoarece undeva în minte mea era clar că deja citisem prea multe cărți cu vampiri, prea multe cărți cu vârcolaci și că deja totul a devenit prea clișeic legat de poveștile ce conțin astfel de personaje. Și, în numele Îngerului, cât am putut să mă înșel. ( Cine a citit deja volumul 1 din serie o să priceapă gluma).

Dispozitive infernale de Cassandra Clare aduc la lumina tiparului lumea ascunsă a Londrei. Lume în care predomină creaturi întunecate, de la vârcolaci până la vampiri și demoni. Dar, personajele centrale ale acestei serii nu sunt creaturile din Lumea de Jos. Ci vânătorii de umbre. Oameni prin ale căror vene curge sângele îngerilor. Generații întregi de vânători de umbre au avut menirea de a nu le permite creaturilor lumii de jos să facă orice poftesc acestea.

Mudanii, sau oamenii simpli, nu știu de aceste ființe ce își fac veacul în draga lor Londra. Și nici Tessa Grey nu știe acest lucru. Defapt, Tessa Grey nu știe nici măcar ce puteri posedă până când nu este răpită de către Surorile Întunecate. Răpită și obligată să accepte șocul de a fi altceva înafară de om. La asta adăugându-se și teama pentru fratele său Nathaniel pe care surorile susțin că îl țin captiv.

De-a lungul captivității sale, Tessa descoperă adevărul crud. Surorile au dreptate iar puterile sale chiar există. Capabilă de metamorfoză dar fără a avea vreun semn specific magicienilor, Tessa reprezintă o specie necunoscută tuturor creaturilor din Lumea de Jos. Doar o singură persoană știe adevărul. Și anume, Magistratul. Creatura care le-a angajat pe cele două surori pentru a o instrui pe fata pe care promite că o va lua de mireasă. De ce? Deoarece puterile sale reprezintă fix lucrul de care acesta are nevoie.

Will Herondale este eroul pe care fiecare fată îl visează. Genul de băiat care dimineața poate recita liniștit pasaje din La răscruce de vânturi. Iar seara să își înfigă pumnalul în inima oricărui demon pe care îl întâlnește în cale. El este cel care se luptă să o scoată pe Tessa din ghearele celor două surori doar că… neștiind cine este, Tessa îi lovește cu o cană destul de solidă

„-M-ai tăiat, spuse

Avea o voce plăcută. Britanică. Foarte obişnuită. Îşi privea foarte atent mâna.

S-ar putea să fie fatal.

Tessa făcu ochii mari la el.

-Eşti Magistrul?

El îţi întoarse mâna. Îi curgea sânge, pătând podeaua.

-Vai de mine, pierdere masivă de sânge! Moartea ar putea fi iminentă.”

„-Vai, continuă el, nimeni nu mi s-a mai adresat vreodată cu „stăpân” sau „magistru”. Şi, din păcate…

-Acum eşti beat?”

 

Institutul. Locul din Londra ce reprezintă căminului tuturor vânătorilor de umbre fără casă. Condus de Charllote și de Henry. (Ei, adevărul este că mai mult de Charllote) În momentul de față găzduiește doar 3 vânători de umbre minori. Și anume, Will, pe cât de chipeș pe atât de nesimțit, Jem și Jasmine. Despre Jasmine nu ar fi foarte multe de zis înafara faptului că urăște să fie un vânător de umbre iar visul său cel mai mare este să scape din Institut și să se căsătorească cu un mudan. Iar Jem, din nefericire, este pe moarte. Doar un anumit drog îl ține în viață. Și desigur, îl și omoară lent în același timp.

De-a lungul întregii serii, Tessa va lega prietenii strânse cu toți locatarii Institutului, aceștia devenindu-i familie.  Va suferi alături de ei, se va bucura alături de ei și, cel mai important, va lupta alături de ei. Atât cât pentru a-și elibera fratele cât și pentru a îl împiedica pe Magistrat să aducă la viață dispozitive infernale.

Dispozitive infernale este clar una dintre seriile mele preferate și abia aștept să am ocazia de a o reciti în format fizic. Pe lângă acțiunea în sine, luptele pe viață și pe moarte și poveștile de dragoste care se nasc sau se sting, un detaliu care m-a cucerit au fost citate din cărțile clasice. Datorită lui Will și Tessa am redescoperit multe pasaje dragi mie. Și, desigur, am și un citat preferat din această serie.

Nu-ți pot spune dacă te-am iubit din prima clipă în care te-am văzut sau dacă a fost a doua, sau a treia, sau a patra. Însă îmi amintesc de prima clipă în care te-am văzut venind spre mine şi mi-am dat seama că, într-un fel, întreaga lume părea să se evapore când eram cu tine.

2 Comments

  • Ramona Vasilică 26/06/2018 at 11:14 pm

    Am adorat aceasta serie! ❤️ Din păcate nici eu n-am găsit-o nicăieri și am citit-o în format PDF, însă i-am întrebat pe cei de la editura Leda și mi-au spus ca imediat ce reînnoiesc contractele, vor intra în tipar. Abia aștept să le pot ține în mână ❤️ Mult succes pe mai departe! ??

    • Poteca Luiza 26/06/2018 at 8:16 pm

      Mulțumesc frumos! Atât pentru urare cât și pentru vestea bună legată de cărți!

Leave a Reply