Sunt multe lucruri care se pot spune despre romanele contemporane. De la faptul că unele sunt de-a dreptul geniale și ar putea bate opere clasice, până la faptul că unele dintre ele sunt adevărate clișee literare. Din toată această mulțime de cărți contemporane, unele romane par a se ridica pe o treaptă superioară. Sunt acele romane pe care odată ce pui mâna pe ele, știi că ele vor fi îndrăgite la scară largă. Știi că vor fi urmărite iar traducerile lor vor fi așteptate cu sufletul la gură. O astfel de serie o știm cu toții. Fiind vorba de seria Regina Roșie de la editura Nemira. Și, cred eu, că o nouă serie e pe cale să cucerească cititorii din România. O serie apărută la editura Leda&Edge cu ocazia Bookfest 2018. Seria Atingerea lui Juliette care a debutat cu romanul Spulberă-mă.
Spulberă-mă de Tahereh Mafi
În romanul Spulberă-mă de Tahereh Mafi, autoarea propune o atmosferă de-a dreptul înfricoșătoare. Înspăimântătoare prin posibilitatea existenței unei astfel de lumi, într-un viitor apropiat sau depărtat. Locul de desfășurare al acțiunii fiind, nicăieri altundeva, decât pe Terra. Propria noastră planetă distrusă chiar de noi. O planetă a cărei vegetație este pe cale de dispariție, ale cărei păsări nu mai zboară iar locuitori sunt guvernați de frică.
Când declinul planetei a început să fie vizibil, oamenii au intrat în panică. Iar asta a fost tot ce avea nevoie Restaurația. Astfel, printr-o serie de promisiuni deșarte, aceasta organizație a preluat controlul asupra întregii planete. Pasul următor? Instaurarea regimului dictatorial. În Spulberă-mă este vorba despre un regim al puterii clădit pe frica oamenilor. Un regim totalitar, un regim al viitorul care ne face, totuși, să aruncăm un ochi în cărțile de istorie.
Romanul Spulberă-mă face parte din seria Atingerea lui Juliette, seria care se concentrează asupra tinerei Juliette, o tânără deosebită prin puterea sa. Atingerea fetei este letală. Iar pentru asta a fost chinuită, batjocorită, alungată chiar de proprii părinți. Mai apoi, trecută prin mii de teste și de medicamente experimentale ca, în final, să sfârșească într-un ospiciu. Într-o cameră cu un pat, un ochi de geam și atât.
Atingerea lui Juliette
Viața lui Juliette pare cu totul și cu totul chinuitoare, tristă, menită să o conducă spre nebunie. Însă, ceva se schimbă pentru protagonista romanului Spulberă-mă. Restaurația nu are de gând să o lase să moară liniștită. Ci are de gând să o folosească, să profite de faptul că ea este diferită pentru a le sluji scopurile diabolice. O armă pentru tortură, astă este planul pe care îl are Restaurația pentru ea.
Dar și ea are planuri. Planuri ce includ o viață în care este liberă ce decide să facă. O viață în care liberă să fie fericită. Chiar dacă acest lucru pare imposibil odată ce Warner, comandant al sectorului 45, o aduce pe Julitte la sediul său. Pentru Warner, Juliette pare a fi un fel de jucărie de care este fascinat. O îmbracă cum vrea el, mănâncă ce vrea l și își petrece timpul după cum îi spune el. O păpușă lipsită de vlagă, un animal domesticit. Sau nu.
Se spune că dragostea este ceea ce îi face pe oameni să facă cele mai curajoase și stupide lucruri. Fie că este vorba despre dragostea pentru patrie, dragostea pentru muncă sau dragostea pentru o fată cu ochi albaștri. Adam este singura persoană care a arătat vreodată milă pentru Juliette. Iar, atunci când aceasta a dispărut, el nu a încetat să spere că într-o zi o va regăsi. Ocazia de a o revedea îi este dată chiar de Warner care are nevoie de un voluntar. De ce? Pentru a vedea cum reacționează Juliette în preajma altor oameni. Cine ar fi ghicit că o va împinge în brațele singurei persoane dispuse să o salveze?
Dar cât de ciudată este dragostea cu adevărat. Și există oameni care sunt imuni la puterea nimicitoare a iubirii? Poate această să îl afecteze chiar pe conducătorul sectorului 45? Iar cea pe care să se îndrepte dragostea sa, să fie chiar arma Restaurației. Cât de mult ne putem înșela în privința unei persoane? Ei bine, mulțumită celor de la Leda&Edge putem afla asta imediat ce terminăm cartea Spulberă-mă. Cum? Pentru că, această ediție conține și nuvela lui Warner.
2 Comments
Stimată Luiza Potecă,
Dumneavoastră ați citit măcar o dată cu voce tare textul pe care l-ați scris? Dacă nu, vă recomand să o faceți!
Nu este doar o recenzie foarte slabă și profund neconvingătoare, este foarte prost scrisă într-o limbă română chinuită.
Cu stimă,
O cititoare.
Îți mulțumesc pentru părere. Într-adevăr, am dat dovadă de o folosire incorectă a gramaticii limbii române în această recenzie. Acest fapt îmi confirmă că ar trebui să fiu mai atentă atunci când redistribui unul din textele mele mai vechi. Apreciez faptul că m-ai atenționat.
În ceea ce privește părerea legată de gradul de convingere al recenziei, rămân totuși cu un semn de întrebare deoarece pentru mine sună destul de bine. Consider că față de părerea legată de corectitudinea scrierii, cea legată de convingere este subiectivă și ca atare voi păstra recenzia fără modificări drastice.
Mulțumesc pentru timpul acordat lecturii acesteia, dar și pentru comentariu.