Titlu: Ghid de jupoane și piraterii pentru doamne
Autor: Mackenzi Lee
Nr. de pagini: 434
Editura: Leda&Edge
Traducător: Carmen Ion
După câteva zile în care am dispărut atât de pe blog cât și de pe instagram am revenit cu o recenzie. Recenzie care aduce în atenția dumneavoastră tot una din cărțile aflate în topul vânzărilor celor de la Corint cu ocazia Bookfest2018. Dacă vinerea aceasta am vorbit despre Jack Spintecătorul.Crimele din Whitechapel aflată pe locul doi în topul vânzărilor, de data aceasta am ales cartea care a ocupat poziția cu numărul șapte. Și anume Ghid de vicii și virtuți pentru gentlemeni de Mackenzi Lee. O carte ce a primit titlul de Cea mai bună carte pentru tineri a anului 2017 de către cei de la Booklist.
Am început cartea Ghid de vicii și virtuții pentru gentlemeni convinsă că o să îmi placă. Toate aspectele îmi sugerau acest lucru. Tocmai de aceea am fost cu adevărat surprinsă de cât de greu mi-a fost să înaintez cu cititul acestei cărți. Undeva pe la pagina o sută deja o citeam doar pentru a putea să o recenzez fără să scap vreun aspect important. Cititul de plăcere dispăruse.
Personajul principal, Henry Montague, este un tânăr cu o educație aleasă dar cu niște pasiuni nedemne de rangul său. Dacă pasiunea pentru băutură și pentru jocurile de noroc este ceva comun în rândurile nobilimii engleze, înclinația pentru idilele amoroase cu femei și bărbați deopotrivă este ceva de neiertat. Tânărul Henry nu a putut fi dezobișnuit de relele sale apucături nici cu ajutorul celor mai distinse școli din Anglia nici datorită bătăilor crunte pe care tatăl său i le-a aplicat de-a lungul vieții.
Marele Tur al Continentului
Ca o ultimă încercare pentru a-l aduce pe Monty pe calea cea dreaptă, părinții săi îl trimit în turul continentului. Practică adesea întâlnită în secolul XVII. Scopul acestui tur fiind ca tinerii gentlemeni să viziteze cele mai importante obiective istorice, să înțeleagă mai bine demersurile politice ale vremii lor și să își întărească relațiile cu străinătatea. Lucruri care le vor fi de ajutor în momentul moștenirii titlului cuvenit.
Monty pleacă în această călătorie alături de ursarul ales de tatăl său, domnul Lockwood. Antipatia tânărului fața de omul care urma să îi distrugă călătoria de plăcere fiind evidentă încă de la prima lor întâlnire. Alături de aceștia doi vor călători și Felicity, sora mai mică a lui Henry, dar și Percy- prietenul său cel mai bun de care este îndrăgostit.
Aproximativ 150 de pagini mi le-am petrecut întrebându-mă de ce Ghid de vicii și virtuți pentru gentlemeni este considerată o carte atât de interesantă. Înafară de povestea de dragoste dintre cei doi tineri care și așa nu evolua mai deloc, nu am reușit să găsesc ceva prea captivant. După mi-am dat seama că citeam povestea greșit. Nu știu dacă vi s-a întâmplat vreodată să faceți acest lucru. Cel mai probabil acum vă întrebați cum este posibil să citești o carte altfel de cum e ea. Simplu. Prin a citi greșit mă refer la faptul că puneam accentul pe ceea ce nu trebuia. Eram atât de atentă la firul acțiunii încât mi-a scăpat din ochi adevărata poveste.
Ghid de vicii și virtuți pentru gentlemeni – o poveste despre cum trebuie să aflăm singuri cine suntem cu adevărat
Povestea cărții Ghid de vicii și virtuți pentru gentlemeni este de-a dreptul genială. Este o poveste despre cum, ceea ce cred ceilalți despre noi nu ne definește. Despre cum cei care ne judecă pozând în adevărați domni și doamne pot fi uneori mai răi ca noi. Despre cum sub ambalajul strălucitor pe care ei îl expun zace un suflet putrezit. De-a lungul călătoriei lor, cei trei tineri vor întâlni personaje din ce în ce mai diverse. Dacă un duce de la curtea regală a Franței se dovedește un adevărat machiavelic, un echipaj de pirați a cuprinde oameni cu un simț al onoarei ieșit din comun.
Ni se spune foarte des cum suntem. De persoane care, de cele mai multe ori, nu își fac timp să ne înțeleagă cu adevărat. Dar, asta nu îi oprește să ne spună cum ar trebui defapt să fim. Acest lucru se întâmplă și în cazul tatălui lui Monty. Un părinte exigent, un părinte ce rezolvă problemele fiului său cu bătaie. Ca atare, Monty ajunge să creadă și el că este așa cum îi spune părintele său. Un om slab, lipsit de coloană vertebrală și incapabil să ia vreo decizie corectă. De-a lungul Marelui Tur care deviază de la traseul inițial, Monty învață să se redescopere pe sine. Să dea înlături toate atributele pe care tatăl său i le-a pus și să își arate calitățile care îl definesc cu adevărat.
Povestea de dragoste dintre Monty și Percy are ceva de-a dreptul inexplicabil. Ceva din izul acelei povești de dragoste pe care toți ne dorim să o trăim la rândul nostru. Țineți minte, cum visam cu toții ca cel mai bun prieten al nostru, omul în care avem cea mai multă încredere, cel pe care îl știm de mici, să fie omul lângă care să descoperim dragostea? Ei bine, pentru Monty acest lucru are șansa de a deveni realitate.
Doar că, tânărul se confruntă cu mai multe probleme legate de iubirea sa. Pe de o parte este problema dezvăluirea către cel mai bun prieten și frica ca acesta să nu îi împărtășească sentimentele. În al doilea rând, este problema orientării sexuale. Percy nu a avut de-a lungul timpului nici o iubită de care să știe Monty. Dar, nu a avut nici vreun iubit. Așa că orientarea sa sexuală este necunoscută. Iar pentru Monty, să îl sperie cu atracția pe care o simte pentru el este de neconceput. Adăugând faptul că o relație dintre doi oameni de același sex este considerată ceva interzis în Anglia secolului XVIII, plus faptul că Percy are pielea închisă la culoare și obținem o relație aproape imposibilă.
Acestea fiind spuse tragem linie și adunăm. Rezultatul este simplu. Ghid de vicii și virtuți pentru gentlemeni de Mackenzi Lee este o carte interesantă. Povestea ascunsă în spatele foilor sale este aparte. Nu am mai citit ceva de genul. Deci, pot spune că lecturarea acestui roman de la Leda&Edge merită. Spor la lectură!
No Comments