Jack Spintecătorul. Crimele din Whitechapel – Kerri Maniscalco

08/06/2018

Jack Spintecătorul. Crimele din whitechapelZilele se duc, Bookfest-ul a trecut iar noi am rămas cu o grămadă de cărți pe care avem în plan să le citim sau cu o grămadă de cărți pe care ne gândim dacă merită sau nu să le achiziționăm. Spre ajutorarea noastră, a sărmanilor cititori prinși între atâtea titluri răsunătoare, editurile au oferit publicului topul vânzărilor în cadrul târgului de carte de la Romexpo. Iar, astăzi, am ales să vă prezint mai pe larg numărul doi în topul vânzărilor de la Corint și anume Jack Spintecătorul. Crimele din Whitechapel de Kerri Maniascalco. (Pentru cei care vor sării cu gura pe mine că am greșit editura țin să precizez că Leda&Edge aparține de editura Corint.)

Jack Spintecătorul. Crimele din Whitechapel face parte din seria Anchetele lui Audrey Rose. Personal, prefer acest gen de serie  în care fiecare carte își are povestea sa iar singurele elemente comune dintre volume sunt personajele principale. Mi se pare mult mai ok așa mai ales că de multe ori durează câteva luni până la traducerea următoarei cărți dintr-o serie.

Cartea  aduce în atenția cititorilor evenimentele macabre care s-au petrecut în Londra secolului XIX. Ce a fost atât de atroce la acele agresiuni încât numele criminalului să fie amintit la o distanță mai mare de un secol? Un prim lucru ar fi faptul că cel care a revendicat crimele sub numele de Jack Spintecătorul nu a fost prins. În al doilea rând, faptul că misteriosul criminal fura organele victimelor. V-am atras atenția? Bun! Atunci haideți să citim împreună textul de pe coperta a 4-a.

Sinopsis

Audrey Rose Wadworth, fiica unui controversat lord britanic, duce o viață dublă. Ziua, tânăra de doar 17 ani își împarte timpul între ceaiuri dansante, spectacole de circ și probe la croitoreasă. Seara, studiază în secret medicina și își ajută unchiul să facă autopsii. Când diabolicul Jack Spintecătorul începe să terorizeze întreaga Londra, ucigând femei nevinovate, Audrey Rose pornește o investigație pe cont propriu. Ancheta însă o va aduce în fața cu adevăruri greu de digerat, iar adolescenta va trebui să ia decizii care îi vor frânge inima.

 O familie cu totul aparte

După cum am văzut, mezina familiei Wadworth este departe de a se încadra în tipologia feminină a acelor vremuri. Să pleci de la un ceai dansant pentru ca mai târziu să despici cavitățile toracice ale unor cadavre nu este ceva ce poate fi considerat vreodată la modă. Mai ales în secolul XIX, secol renumit pentru constrângerile societății asupra femeilor. La ce îi  trebuie soțului tău să fii deșteaptă atâta timp cât ești frumoasă? este una din replicile unei invitate la un ceai regal.

Anomaliile comportamentale ale familiei Wadworth nu se opresc doar la tânăra Audrey Rose. Să nu uităm că aceasta este ucenica propriul ei unchi, doctorul Jonathan Wadsworth. Cartea începând chiar cu scena unei autopsii, prima pe care Audrey Rose o execută de una singură în timp ce este observată de unchiul său. Autopsie care este brusc întreruptă de sosirea unui tânăr misterios alături de care doctorul Jonathan părăsește casa.

Despre părinții lui Audrey Rose nu sunt multe de zis. Mama sa a încetat din viață în urmă cu 5 ani din cauza scarlatinei. Iar, din acel moment, tatăl său a devenit obsedat de protejarea fiicei sale de orice virus. Dependent de opiu, acesta și-a făcut un obicei din a schimba cât mai des servitorii din casă. Fratele tinerei în schimb pare a fi doar un băiat obișnuit, moștenitor a unui titlu și obsedat de părul său. Asta până când, odată cu primele crime semnate de Jack Spintecătorul, tânărul Nathaniel se alătură grupului Cavalerii din Whitechapel, grup ce are ca scop supravegherea străzilor în vederea opririi ucigașului.

Jack Spintecătorul. Crimele din Whitechapel

O poveste de dragoste atipică

Tot din grupul Cavalerilor din Whitechapel face parte și Thomas. Un tânăr cu o minte ageră pe care Audrey Rose îl întâlnește la cursul pe care unchiul său îl ține la Școala de băieți Harrow. Thomas este puțin spus atipic. Cu o înclinație aparte pentru medicina legală și cu capacitatea de a face cele mai spectaculoase deducții, tânărul devine foarte ușor al doilea ucenic al doctorului Jonathan. Pe lângă pasiunea sa pentru cadavre și dezlegarea misterelor lui Jack Spintecătorul, tânărul pare atras și de enigma pe care o constituie Audrey Rose. Chiar, făcându-i acesteia următoarea mărturisire:

-Nu reușești să îmi dai de capăt? m-a întrebat Thomas fără să își ridice ochii din jurnal. Nu te îngrijora, te vei perfecționa exersând! Și da, a rânjit el nerușinat, cu ochii în continuare lipiți de hârtie, încă îți voi plăcea mâine, indiferent cât de mult ți-ai dori să nu o mai faci. Sunt imprevizibil, iar tu adori lucrul ăsta. Întocmai pe cât ador eu faptul că nu pot desluși ecuația ta, oricât de mult mi-aș pune grozava mea minte la contribuție.

Poate povestea dintre cei doi ar putea lua amploare dar, un anumit amănunt cântărește prea mult pentru ca acest lucru să fie posibil. Posibilitatea că misteriosul Thomas să fie chiar Jack Spintecătorul.

Părerea mea despre Jack Spintecătorul. Crimele din Whitechapel

Probabil Jack Spintecătorul. Crimele din Whitechapel a fost cartea pe care mi-am dorit-o cel mai mult de la Bookfest. A fost una dintre acele cărți la care am simțit ceva, cum că trebuie neapărat să o am. Și nu doar că nu m-a dezamăgit. Dar mi-a și plăcut la nebunie.  Cartea este scrisă din perspectiva lui Audrey Rose și captează perfect toate sentimentele prin care tânăra trece. Din punct de vedere, al misterului mă declar mulțumită. Deșii am avut o mulțime de teorii legate de cine este cu adevărat Jack Spintecătorul, mi-am dat seama abia cu patru rânduri înainte de dezvăluirea sa. Ce pot spune, poate la următoarea carte reușesc să îmi ascut și eu mintea mai mult cât să îi fac concurență tânărului Thomas.

Leda&Edge apariții

Seria Anchetele lui Audrey Rose este cu siguranță una din seriile pe care le voi urmări de acum încolo. Mi s-a părut nemaipomenit cât de bine și-a pregătit Kerri Maniscalco, încă din prima carte, tabloul în care urmează să se desfășoare acțiunea cărții cu numărului doi. Nu știu despre voi, dar eu abia aștept să o citesc. Când anume va apărea aceasta? Ne auzim la Gaudeamus!

 

Încă un lucru care mi s-a super este faptul că Jack Spintecătorul este  atât cartea de debut a autoarei cât și prima carte apărută la editura James Patterson. Felicitări celor de la editură pentru alegerea inspirată.

One Comment

Leave a Reply