Recenzie Cinder – Cronicile Lunare #1- Marissa Meyer

08/05/2018

 Cu toții am fost cândva niște omuleți micuți, de-o șchioapă, ce târau după ei  geamantane pline cu vise. Fiecare dintre noi a zburat alături de Peter Pan și s-a luptat cu pirații. Ca mai apoi să fugă pe covorul lui Aladin spre alte tărâmurile magice. Toate doamnele și domnișoarele  de astăzi au fost mai întâi îndrăgostite de Făt Frumos și abia apoi de logodnicul lor. Pentru fiecare dintre noi a existat câte un prinț, unul alături de care noi să strălucim.

Vă mai amintiți de Cenușăreasa? Fata care devenise slugă în propria sa casa după ce tatăl său a murit iar mama sa vitregă a preluat conducerea gospodăriei? Ei bine, clasica poveste a rezistat timpului destul de bine. Dar generațiile noi, generațiile secolului XXI par să nu mai fie așa interesate de prințul pe cal alb și de bătrâna vrăjitoare. Și totuși, ce se va întâmpla cu poveștile noastre de noapte bună? Ei bine, la asta pare să se fii gândit și Marissa Meyer. Tânăra autoare, a intuit bine în momentul în care a ales să reinterpreteze basmele ce, probabil, i-au marcat și ei primii ani de viață.

 Seria Cronicile Lunare – Marissa Meyer

  Marissa Meyer nu s-a mulțumit să reinterpreteze doar un basm. Cum nu s-a mulțumit nici cu ideea de scrie doar niște povești reinventate. Nu, ea a ales să creeze ceva mai mult, să lege mai multe basme asemenea florilor dintr-un buchet superb. Și astfel a apărut seria Cronicile Lunare.

  Seria este compusă din 4 cărți principale, plus câteva povești care au ca rolul de a completa firul narativ central.  Aceste micuțe adăugări pot fi citite integral pe contul de  wattpad al autoarei. Cele 4 cărți mari, în ordine, sunt: Cinder, Scarlet, Cress și Winter. Fiecare dintre ele aducând în actualitate unul dintre basmele copilăriei noastre.Dintre acestea 4 doar una este tradusă în limba română. Fiind vorba, evident, de primul roman al seriei și anume Cinder. Pe acesta îl puteți găsi la editura Epica, colecția EpicWave.

Cinder – Cronicile Lunare #1 – Marissa Meyer

 Primul volum al Cronicilor Lunare ne poartă în fantastica lume din care face partea Cenușăreasa.  Doar că de data aceasta eroina noastră nu își mai petrece timpul în căutarea pantofilor pentru bal, ci a unui picior potrivit cu vârsta sa. Da, ați citit corect. Cum este posibil așa ceva? Foarte simplu, Cenușăreasa noastră nu mai este doar o fată oarecare, ci un cyborg.

 Începutul romanului Cinder ne-o prezintă pe protagonista acestuia în timpul unei zile obișnuite de lucru. Cu ce se ocupa Cenușăreasa din povestea secolului XXI? Aflați că Cinder este cel mai priceput mecanic din întregul regat. Tocmai pentru acest fapt ea este solicitată de însuși prințul moștenitor pentru a-l ajuta cu repararea unuia dintre cei mai dragi androizi ai săi.

De la o simplă convorbire până la o întreagă poveste de dragoste mai este mult. Dar acest mult este accelerat de o boală cruntă ce bântuie regatul. Asemenea ciumei de care ne vorbește istoria, cartea Marissei Meyer ne vorbește despre o boală transmisibilă, mortală și fără de leac. Găsirea acestuia fiind principala grijă a tuturor doctorilor. Cum au de gând să facă acest lucru? Printr-un mod de-a dreptul necruțător. Mai precis, infectând cyborgii cu virusul ca mai apoi să testeze pe ei diferitele leacuri experimentale.

Să fii cobai cu siguranță nu este de dorit. Astfel că, cercetătorii rămân adesea fără voluntari. Pentru asta există însuși o extragere asemenea celei de la 6 din 49. Doar că de data aceasta nu vorbim de un minunat premiu în bani. Ci de ”șansa” de a te transforma într-un șoricel de laborator.

De ce sunt aleși doar cyborgii pentru a face asta? Deoarece a fi cyborg înseamnă a fi ceva între om și robot. Iar acest ceva nu are drepturi. Acest ceva este o proprietate. O proprietate a cuiva. Iar, în cazul lui Cinder, ea este proprietatea mamei sale vitrege. Și nici în această variantă a basmului mama vitregă nu este de partea Cenușăresei.  Acuzând-o pe aceasta de îmbolnăvirea fiicei sale mai mici, scorpia o înscrie pe Cinder ca voluntară în programul de cobai.

Și, asemenea unei cireșe pe un tort de ciocolată, Pământul riscă să fie invadat de către Lunari. O specie de oameni ce își au ca habitat luna. De ce vor aceștia Pământul și nu pot trăi în pace. Ei bine nu avem de unde să le știm opinia. Deoarece Maiestatea sa, Regina Elara este cea care controlează totul. Și prin controlează nu mă refer la puterea în stat. Ci chiar la mințile oamenilor. Lunarii fiind oameni cu abilități speciale dintre care cea mai înzestrată se află la conducere după ce a făcut astfel încât sora sa să dispară. O singură persoană ar putea să o  dea jos de pe tron, nepoata sa- fiica reginei decedate. Doar că despre aceasta se spune că ar fi pierit într-un incendiu acum mulți ani. Totuși o întrebare nu a dat pace multora. Dacă a ars în acel incendiu, de ce nu i-a fost găsit corpul?

Părerea mea

 Cinder de Marissa Meyer este o carte într-adevăr extraordinară. Am fost reticentă în momentul în care am cumpărat-o, nefiind o fană a genului SF, dar după primele 50 de pagini m-a cucerit. Cartea are aproximativ 370 de pagini iar faptul că am stat și am terminat-o într-o singură zi spune multe despre cât de captivantă este aceasta. Nu am  avut răbdarea necesară pentru a aștepta ca cei de la Epica să scoată și volumul doi așa că m-am grăbit și mi-am comandat restul seriei de pe Okian. O să vă vorbesc mai mult despre seria Cronicele Lunare în momentul în care voi termina și volumul doi al seriei. Dar, pentru ca acest lucru să se întâmple, mai întâi trebuie să îmi vină coletul.

No Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: